DITT ÄTFÖNSTER I 100 DAYS

Du håller ditt matintag inom ett ätfönster med en tydlig struktur, som hjälper dig att undvika småätande, ger en stabilare energinivå och en bättre känsla i magen. Du får även prova på hur din kropp reagerar på att fasta under både ett och två dygn.

Inom 100 Days utgår du från en färdig meny som du äter inom ett tidsbegränsat ätfönster, vilket hjälper dig att få en struktur över vad och hur mycket du äter och även när du inte äter. När du inte är inom ditt ätfönster så fastar du.

Utöver denna uppdelning per dag får du under 100 Days även testa hur din kropp reagerar på att fasta både ett och två dygn. Det brukar kunna kännas läskigt inför, men upplevs av många som väldigt lärorikt i efterhand. Att fasta är något som folk gjort både med eller utan fri vilja genom historien och är ett naturligt tillstånd för kroppen. Det finns studier som pekar på hälsofördelar med att fasta då och då men mycket forskning återstår. Inom 100 Days är fastan en viktig del i att lära sig lyssna på sin kropps signaler och hur man kan agera utifrån dem.

SÅ HÄR FUNGERAR DET
☕️

Före kl 12:00

Du har ännu inte startat ditt ätfönster men du kan dricka kaffe, te och vatten. Detta kanske känns ovant till en början men din kropp kommer anpassa sig inom kort.

🍗🥗

Kl 12:00-20:00

Inom detta tidsspann har du ditt 8h ätfönster. Du äter lunch kring kl 12:00, mellanmål kring kl 16:00 och din middag senast kl 20:00

🍵

Efter kl 20:00

Senast kl 20:00 ska du äta din middag och efteråt kan du som på förmiddagen dricka kaffe, te och vatten.

FRÅGOR & SVAR OM ÄTFÖNSTER OCH FASTAN

Vad är ett ätfönster?

Inom 100 Days äter du 8 timmar om dagen och vilar magen under den övriga tiden på dygnet. Det kan innebära att du exempelvis äter ditt första mål klockan 12 på dagen och ditt sista innan klockan 20 på kvällen.

Äter man verkligen ingen frukost?

Många är uppvuxna med uppfattningen att man måste börja dagen med att äta frukost för att fungera och kunna prestera, men majoriteten av våra deltagare landar i att de fungerar minst lika bra av att inte göra det. Du kan dock i dialog med teamet hitta ett upplägg som fungerar bäst för dig.

Är det nyttigt att fasta?

Det forskas mycket på området och det går inte att bevisa de hälsomässiga fördelarna ännu. Det är dock ett naturligt tillstånd för människan och många upplever en bättre känsla i magen av att låta tarmarna vila mellan måltiderna. Vissa får en energikick i kroppen medan andra inte upplever någon skillnad alls. Ätfönstret hjälper många att begränsa sitt energiintag och undvika småätande, med en stabilare energinivå som följd.

Varför startar 100 Days med 48-timmars benbuljongfasta?

Den fungerar som en kickstart in i nya rutiner samt som ett test för att se om man är redo att börja med så kallad intermittent fasta, eller ätfönster som det också kallas. Att man dricker benbuljong under fastan beror på att det finns vissa studier som säger att den kan fungera som en “relining” och detox för tarmsystemet utöver en rad andra positiva effekter. Vi har under hela vår evolution intagit en mer kollagenrik föda och vissa personer upplever att de exempelvis får förbättrad hårkvalitet, naglar mm. Vissa upplever ingen skillnad alls. Benbuljongen är rik på kollagen och andra nyttigheter. OBS! Om du inte vill testa benbuljong så går det även att köra vattenfasta istället.